Úspěšná konference „Pšenice 2024“

V tradičním předvánočním termínu se 5. a 6. prosince 2024 uskutečnila v aule VÚRV akce s prostým názvem Pšenice 2024. Významná plodina, která se u nás v České republice pěstuje na největší výměře, je stále středem zájmu šlechtitelů, odborníků na růst a výživu rostlin i potravinářů. Proměňující se klimatické podmínky, posun fenologických fází či agrotechnických lhůt i nové nároky potravinářů na obsahové látky se odrazily i na tématech, které tato konference řešila. Sborník příspěvků si můžete stáhnout zde.

Právě blok věnovaný jakosti pšenice z hlediska potravinářů seminář zahájil. Zde pohovořila B. Klitchová (Good Mills) o hodnocení této složité problematiky jak z hlediska mlynářů, tedy zpracovatelů, tak i z hlediska dodavatelů, tedy pěstitelů. S odborným pohledem na šlechtění odrůd pšenice s ohledem na jejich pozdější využití pro konkrétní pekárenské výrobky s odlišnými nároky na obsah lepku a dalších látek seznámila posluchače V. Horáková z ÚKZÚZ. Tuto tématiku řešil v zahraničním příspěvku D. Fossati.

Další velké téma, a to dopad změněných klimatických podmínek během vegetace zpracovali odborníci z VÚRV P. Vítámvás a I. Prášil (Poškození pšenice nízkými teplotami), trochu jiný úhel pohledu předestřela P. Smutná (MENDELU) s tématikou poškození pšenice abiotickými stresy, zejména suchem. Dopad teplot na jarovizaci pšenice jako téma svého příspěvku si zvolil P. Šafář a jeho kolegové (ÚEB Olomouc).

To, co ale pěstitele jistě nejvíce zajímá, je problematika ochrany této plodiny před napadením chorobami a škůdci. To řešily práce A. Hanzalové o dynamice napadení rzí plevovou v průběhu posledních let i příspěvek Odolnost pšenice proti napadení snětmi, které osvětlila V. Dumalasová. Problematiku houbových chorob spojených se pšenicí obohatila svou prací o stéblolamu a jeho výskytem v průběhu posledních let i J. Palicová (všechny tři vědkyně působí v našem VÚRV).  Z dalších chorob, ohrožující kvalitu sklizeného zrna, nelze vynechat ani fuzariózu klasu – toto téma řešila hned dvě vystoupení – online příspěvek čínského vědce Sun Lianfa i práce J. Chrpové, vedoucí jednoho z výzkumných týmů VÚRV. Komplexní pohled na ekologové vazby mezi výskytem plevelů i četností hmyzí populace na pozemku předestřel P. Saska (také VÚRV). Napadení hmyzími škůdci a ochrana plodin v rámci integrované ochrany řešil druhý zahraniční příspěvek farmáře M. Taylora, jenž vycházel ze svých praktických zkušeností.

Závěrečný blok příspěvků přešel zejména k praktickým otázkám. Svoje zkušenosti spojené s pěstováním ozimé pšenice shrnul ve svém vystoupení zástupce NU Agri.  Také i P. Růžek z našeho VÚRV postupně probral a osvětlil nutné změny v agrotechnice pěstování, které přináší odlišné nároky nejen měnící se klima, ale i požadavky na hospodárnost v podobě snížených vstupů. Odborníci z ČZÚ (J. Lev, O. Veškrna a F. Horejš) zase ve své práci popsali využití nové techniky při péči o porosty pšenice s ohledem na výšku rostlin. Dále se D. Janovská (VÚRV) zamyslela nad tématikou ekologického zemědělství hned z několika hledisek. Do této problematiky lze jistě zařadit i téma takzvaných barevných pšenic (P. Martinek z Agrofest fyto). Ty jsou v posledních letech velmi žádané a odrážejí tak zájem spotřebitelů o obsah prospěšných látek v pečivu. Toto téma rozvinuli a potvrdili I. Bížová T. Bláha, F. Honzíček a M. Vohralíková (společnosti Selgen a Selton), kdy představili novou odrůdu se zvýšeným obsahem karotenoidů. Další příspěvkem těchto společností bylo i představení technologie setí jarní pšenice už na podzim – to je odpověď praktických zemědělců na novou klimatickou situaci.

Všechna témata byla v průběhu obou dní o pauzách provázena živou diskusí všech zúčastněných – přednášejících i hostů, kterých se sešlo více než sedm desítek. K velmi praktickým směrům rozhovorů přispěly i ochutnávka vzorků chleba a pečiva pekárny Praktika, která pro svoji vynikající a chuťově zajímavou produkci využívá méně tradiční směsi,  zahrnující např. i špaldu nebo právě “barevné“ pšenice.

D. Cvrčková

 

Organizaci semináře a publikaci výsledků umožnila podpora projektu 5230200026 Zemědělství v rovnováze: Osvěta a vzdělávání pro udržitelnou budoucnost, který je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.

 

Kategorie akce, aktuality.
Počet zobrazení: 428